Kruche z rabarbarem i budyniem

czwartek, 24 maja 2018

Kruche z rabarbarem i budyniem

    Dziƛ mam dla Was przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.

Przepis na samo kruche pochodzi od mojej mamy i jest bardzo uniwersalny. MoĆŒecie upiec ciacho z jabƂkami, ƛliwkami, albo w postaci maƂych ciasteczek. MoĆŒe teĆŒ być podstawą do tart na sƂono :-)
Ciasto nie jest fit- jest z mąki i masƂa, ale warto pamiętać, ĆŒe jeĆŒeli uĆŒywamy wysokiej jakoƛci skƂadnikĂłw to nic groĆșnego się nam nie stanie ;-)  Piekąc kruche na sƂodko moĆŒemy zamiast cukru uĆŒyć erytrolu i voila! Jest zdrowiej!
Ja korzystam z  panującego sezonu na rabarbar i dziƛ to wƂaƛnie on będzie dodatkiem do kruchego.






SkƂadniki:


Ciasto

1 kostka prawdziwego masƂa (przed przygotowaniem ciasta masƂo powinno zmięknąć)
2,5 szklanki mąki orkiszowej
ƂyĆŒeczka proszku do pieczenia
2 ĆŒĂłĆ‚tka
1 caƂe jajko
ƂyĆŒka jogurtu naturalnego

w wersji sƂodkiej
4 ƂyĆŒki erytrolu zmielonego na cukier puder
kilka kropli aromatu waniliowego


Wierzch

0,5 l mleka (obojętne jakie, do przygotowania budyniu)
budyƄ waniliowy
2 ƂyĆŒki erytrolu

1 kg rabarbaru
póƂ szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder





  BudyƄ przygotowuję wg przepisu z opakowania, odstawiam do ostygnięcia. Rabarbar myję, obieram, kroję na maƂe kawaƂeczki, ok 1 x 1 cm.

Mąkę wsypuję do duĆŒego garnka i  mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję masƂo i dƂoƄmi "rozkruszam" i masƂo i Ƃączę mąką. Do poƂączonych skƂadnikĂłw dodaję jajko, ĆŒĂłĆ‚tka i jogurt i wyrabiam ciasto. W garnku jest mi Ƃatwiej bo nie rozsypuje się po caƂej kuchni ;-)

Wyrobione ciasto waƂkuję i miej więcej 2/3 ciasta wykƂadam do foremki (forma do tarty). Resztę ciasta zostawiam na gĂłrę. Na gotowe ciasto rĂłwnomiernie wykƂadam budyƄ, a na budyƄ wykƂadam rabarbar i delikatnie do wgniatam. Posypuję lekko erytrolem. Resztę ciasta waƂkuję i wycinam paseczki, ktĂłre ukƂadam na krzyĆŒ na gĂłrze ciasta. Piekę ok 50 minut w 180 stopniach (kontrolujcie bo wszystko zaleĆŒy od piekarnika i rodzaju uĆŒytej formy, inaczej piecze się w blaszanej, a inaczej w silikonowej czy ceramicznej).

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem z erytrolu.




Przeƛlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search