DziĆ mam dla Was przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
Przepis na samo kruche pochodzi od mojej mamy i jest bardzo uniwersalny. MoĆŒecie upiec ciacho z jabĆkami, Ćliwkami, albo w postaci maĆych ciasteczek. MoĆŒe teĆŒ byÄ podstawÄ do tart na sĆono :-)
Ciasto nie jest fit- jest z mÄ ki i masĆa, ale warto pamiÄtaÄ, ĆŒe jeĆŒeli uĆŒywamy wysokiej jakoĆci skĆadnikĂłw to nic groĆșnego siÄ nam nie stanie ;-) PiekÄ c kruche na sĆodko moĆŒemy zamiast cukru uĆŒyÄ erytrolu i voila! Jest zdrowiej!
Ja korzystam z panujÄ cego sezonu na rabarbar i dziĆ to wĆaĆnie on bÄdzie dodatkiem do kruchego.
Ciasto
1 kostka prawdziwego masĆa (przed przygotowaniem ciasta masĆo powinno zmiÄknÄ Ä)
2,5 szklanki mÄ ki orkiszowej
ĆyĆŒeczka proszku do pieczenia
2 ĆŒĂłĆtka
1 caĆe jajko
ĆyĆŒka jogurtu naturalnego
w wersji sĆodkiej
4 ĆyĆŒki erytrolu zmielonego na cukier puder
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch
0,5 l mleka (obojÄtne jakie, do przygotowania budyniu)
budyĆ waniliowy
2 ĆyĆŒki erytrolu
1 kg rabarbaru
pĂłĆ szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder
BudyĆ przygotowujÄ wg przepisu z opakowania, odstawiam do ostygniÄcia. Rabarbar myjÄ, obieram, krojÄ na maĆe kawaĆeczki, ok 1 x 1 cm.
MÄ kÄ wsypujÄ do duĆŒego garnka i mieszam z proszkiem do pieczenia. DodajÄ masĆo i dĆoĆmi "rozkruszam" i masĆo i ĆÄ czÄ mÄ kÄ . Do poĆÄ czonych skĆadnikĂłw dodajÄ jajko, ĆŒĂłĆtka i jogurt i wyrabiam ciasto. W garnku jest mi Ćatwiej bo nie rozsypuje siÄ po caĆej kuchni ;-)
Wyrobione ciasto waĆkujÄ i miej wiÄcej 2/3 ciasta wykĆadam do foremki (forma do tarty). ResztÄ ciasta zostawiam na gĂłrÄ. Na gotowe ciasto rĂłwnomiernie wykĆadam budyĆ, a na budyĆ wykĆadam rabarbar i delikatnie do wgniatam. PosypujÄ lekko erytrolem. ResztÄ ciasta waĆkujÄ i wycinam paseczki, ktĂłre ukĆadam na krzyĆŒ na gĂłrze ciasta. PiekÄ ok 50 minut w 180 stopniach (kontrolujcie bo wszystko zaleĆŒy od piekarnika i rodzaju uĆŒytej formy, inaczej piecze siÄ w blaszanej, a inaczej w silikonowej czy ceramicznej).
Wystudzone ciasto posypujÄ cukrem pudrem z erytrolu.
Przepis na samo kruche pochodzi od mojej mamy i jest bardzo uniwersalny. MoĆŒecie upiec ciacho z jabĆkami, Ćliwkami, albo w postaci maĆych ciasteczek. MoĆŒe teĆŒ byÄ podstawÄ do tart na sĆono :-)
Ciasto nie jest fit- jest z mÄ ki i masĆa, ale warto pamiÄtaÄ, ĆŒe jeĆŒeli uĆŒywamy wysokiej jakoĆci skĆadnikĂłw to nic groĆșnego siÄ nam nie stanie ;-) PiekÄ c kruche na sĆodko moĆŒemy zamiast cukru uĆŒyÄ erytrolu i voila! Jest zdrowiej!
Ja korzystam z panujÄ cego sezonu na rabarbar i dziĆ to wĆaĆnie on bÄdzie dodatkiem do kruchego.
SkĆadniki:
Ciasto
1 kostka prawdziwego masĆa (przed przygotowaniem ciasta masĆo powinno zmiÄknÄ Ä)
2,5 szklanki mÄ ki orkiszowej
ĆyĆŒeczka proszku do pieczenia
2 ĆŒĂłĆtka
1 caĆe jajko
ĆyĆŒka jogurtu naturalnego
w wersji sĆodkiej
4 ĆyĆŒki erytrolu zmielonego na cukier puder
kilka kropli aromatu waniliowego
Wierzch
0,5 l mleka (obojÄtne jakie, do przygotowania budyniu)
budyĆ waniliowy
2 ĆyĆŒki erytrolu
1 kg rabarbaru
pĂłĆ szklanki erytrolu zmielonego na cukier puder
BudyĆ przygotowujÄ wg przepisu z opakowania, odstawiam do ostygniÄcia. Rabarbar myjÄ, obieram, krojÄ na maĆe kawaĆeczki, ok 1 x 1 cm.
MÄ kÄ wsypujÄ do duĆŒego garnka i mieszam z proszkiem do pieczenia. DodajÄ masĆo i dĆoĆmi "rozkruszam" i masĆo i ĆÄ czÄ mÄ kÄ . Do poĆÄ czonych skĆadnikĂłw dodajÄ jajko, ĆŒĂłĆtka i jogurt i wyrabiam ciasto. W garnku jest mi Ćatwiej bo nie rozsypuje siÄ po caĆej kuchni ;-)
Wyrobione ciasto waĆkujÄ i miej wiÄcej 2/3 ciasta wykĆadam do foremki (forma do tarty). ResztÄ ciasta zostawiam na gĂłrÄ. Na gotowe ciasto rĂłwnomiernie wykĆadam budyĆ, a na budyĆ wykĆadam rabarbar i delikatnie do wgniatam. PosypujÄ lekko erytrolem. ResztÄ ciasta waĆkujÄ i wycinam paseczki, ktĂłre ukĆadam na krzyĆŒ na gĂłrze ciasta. PiekÄ ok 50 minut w 180 stopniach (kontrolujcie bo wszystko zaleĆŒy od piekarnika i rodzaju uĆŒytej formy, inaczej piecze siÄ w blaszanej, a inaczej w silikonowej czy ceramicznej).
Wystudzone ciasto posypujÄ cukrem pudrem z erytrolu.
PrzeĆlij komentarz